Esu laimingas, kad per pastaruosius 25 metus lankiausi Italijoje daugybę kartų ir per tą laiką pamačiau, sužinojau, paragavau ir gurkštelėjau daugybės nuostabių dalykų. Be to, pastebėjau, kad Italijos maisto kultūra keičiasi. Laiko patikrintos tradicijos ir tikrų virtuvės valdovių močiučių ir mamų, karštų itališkų namų širdžių, receptai gali būti prarasti. Neįtikėtinas paveldas, perduodamas iš kartos į kartą, ilgainiui nyksta, gyvenimas tampa skubresnis, o technologijos leidžia eiti lengvesniu keliu. Turėdamas tai omeny, noriu parodyti, kaip lengvai gali būti pagaminamas puikus itališkas maistas.

Su Jamie Oliver literatūra pirmą kartą susipažinau dar Airijoje, kur gyvenau kelerius metus. Tiksliai nebepamenu angliškai ar lietuviškai aš tada skaičiau man į rankas pakliuvusią jo receptų knygą, bet viena pamenu tikrai gerai – skaitant mane aplankė labai pozityvios, šiltos mintys.

Taip nutiko ir šį kartą, kai jau būdama Lietuvoje, nusprendžiau perskaityti (na, aišku, ir iki dabar pažiūriu vieną kitą jo kulinarijos laidą per TV!) dar vieną iš daugybės jo receptų knygų – Jamie gamina itališkai: autentiški itališki receptai. Ir kas šioje knygoje itin patraukė dėmesį, tai labai šiltas ir draugiškas autoriaus santykis su pačiais įvairiausiais žmonėmis. Būtent todėl ir knygą skaityti labai smagu, nes juntama, kad maistas gali būti ir yra žmones vienus su kitais jungiantis dalykas. Autorius mus supažindina su pačiais įvairiausiais Italijos žmonėmis, ypatingai – senolėmis, kurios jam leidžia išsaugoti senąsias patiekalų tradicijas gyvas ir perduoti jas ateities kartoms. Knygoje gausu spalvingų fotografijų, pateikiami tiek saldžių, tiek nesaldžių patiekalų receptai.

Šis kūrinys ypač didelės apimties, taigi perskaityti jį per vieną dieną, o tuo labiau išmėginti visus receptus – sudėtinga, tačiau šiai knygai skirti savo laiką išties verta. Šio to įdomaus turėtų atrasti ir jaunas, ir senas.

408 puslapiai, vertė Dangirutė Giedraitytė

Šaltiniai: nuotrauka – www.knyguklubas.lt, ištrauka – Jamie Oliver – Jamie gamina itališkai: autentiški itališki receptai

Tekstą parengė Ligita iš Ligi Dangaus